Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä. Artikkeli Tyrähän se siellä ja melkein near death experience julkaistiin ensimmäisen kerran Koti saaressa -blogi.

Moikka moi ihana lukijani.

Kirjoittelin eilen muun jutun yhteydessä, että olin varannut ajan Raumalle Mehiläiseen (meillä on työterveys Mehiläisessä ja voidaan käyttää minkä tahansa alueen Mehiläistä) ja miten vaikeaa minun on yleensäkin mennä lääkärille, koska ahdistus, adhd ja sosiaalisten tilanteiden pelko.

No, hyvä, että kerrankin sain varattua aikaa ajoissa, sillä tyrähän se siellä nivusessa. 3×5 cm ja kiireesti siitä lähetteellä Porin Satasairaalaan.

Porin sairaalassa

Tyräpelko ja leikkauspelko

Multahan on noita tyriä korjailtu sen epäonnisen Essure ehkäisyimplantti-hommelin jälkeen useita kertoja ja lopulta asennettiin, en nyt muista, oliko 20x30cm verkko, joka on kiinnitetty 50 metalliniitillä. Mä muuteen piippaan myös niiden vuoksi nykyään aina lentokentän metallinpaljastimsessa 😀

Joka tapauksessa. Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.

Olen siis ottanut rauhallisesti, en nostele enää mitään painavaa, en nosta mitään laittian tasosta (tällä tavalla edellisellä kerralla aukesi tyräreikä), jne. Mutta enpä arvannut, että se tyrä voi tulla ihan muuallekin ja nyt siis nivuseen.

Kun lääkäri totesi tuon, pidättelin itkua ja tärinää loppu lääkärikäynnin ajan. Huoneesta ulos päästyäni ja lääkäritalon ovesta ulos, purkahdin itkuun. Se on tyrä!

Mullahan on ollut hirveä kuoleman pelko siitä asti kun lastenlasteni mummo kuoli, kun lapsenlapset olivat niin pieniä, että nuorempi ei muista häntä varmaan laisinkaan, eikä vanhempikaan varmaan enää parin vuoden päästä.

Vaikka kyseessä ei ollut meidän suvun puoleinen mummo, niin teetin silti lapsenlapsille valokuvista muistokirjan hänestä, joka toivottavasti auttaa säilyttämään ihanat muistot paremmin.

Nykyään mietin kuolemaa tosi usein ja toivon koko ajan, että saisin elää niin pitkään, että lapsenlapsille jäisi paljon ihania muistoja yhteisestä ajastamme.

Eilen se romahti. Koska tietoisuus huonosta yleiskunnostani ja painon noususta, yhdessä leikkauksen ja nukutuksen riskien kanssa, on mielessäni voimakkaana, olin aivan shokissa.

Itkin ja tärisin lähes koko automatkan. Lähetin testamenttiini liittyviä lisäyksiä sähköpostilla, vaikkeivät ne mitään päteviä olisi, ilman allekirjoituksia ja todistajia, mutta ainakin olisin ilmaissut tahtoni, ja toivottavasti perilliseni niitä olisi kunnioittaneet.

Olin aivan varma, että jos päädyn leikkauspöydälle, niin tällä kertaa en enää herää.

Veden alla

Kummallinen tyrä

Sairaalassa sitten, kun olin päässyt sinne tarkkailuun, minut puettiin sairaalavaatteisiin ja käskettiin pitää jääpalapussia siinä tyrän päällä. Makasin selälläni jääpalapussin kanssa varmaan tunnin tai pari, jona aikana mittailtiin verenpainetta (159/113), otettiin verikokeita ja mitattiin kuume. 

Kun kirurgi lopulta saapui tutkimaan, hän tunnusteli ja tunnusteli sitä tyrä kohtaa, eikä ollut enää varma tuntuiko sitä. Hän ilmoitti, että vanhempi kirurgi saisi tulla myös katsomaan. 

Sitten, kun tämä vanhempi kirurgi saapui, ei hän tuntenut tyräpattia enää lainkaan, mutta tyräreijän hän tunsi. Pääsin sitten kotiin, sillä kertaa, mutta tietenkin asiaa tulee seurata ja palata heti jos patti ilmestyy tai kipua tai kuumetta.

Tyräreikä pitäisi leikata ja ommella umpeen, siihen täytyy varata aika sitten Salon suunnilla.

Adhd, sosiaalisten tilanteiden pelko, ahdistus ja työ

Miksen sitten ole hakenut apua esimerkiksi laihdutukseen? Eilisessä blogikirjoituksessa avasinkin sitä jo vähän, mutta kerron tässä nyt tarkemmin, jottei asiassa olisi epäselvyyksiä.

Mulla on diagnosoidut ADHD (ennen ADD, nykyään sanotaan ADHD), sosiaalisten tilanteiden pelko, masennus ja ahdistus.

Kaikki nuo jo erikseenkin kuormittaa arkea. Mutta sosiaalisten tilanteiden pelko eniten, eli ihmisten kanssa missään kanssakäymmisessä oleminen, on se sitten puhelimessa, sähköpostissa, videopalsussa tai livenä. Se kaikki kuormittaa.

Vuosia sitten, kun sain vielä tehdä työtäni siinä tahdissa, joka oli mielelleni sopiva, tein töitä tunnin, pari päivässä, tai päivän pari viikossa. Palautumista oli riittäästi ja kalenterini oli järjestetty siten, että yhdelle päivälle ei ollut kuin yksi ihmiskontakti (esim. meiliin vastaaminen tai verikokeessa käynti) ja tällaisen kontaktin jälkeinen ja edeltävä päivä olivat aina tyhjiä.

Nyt viimeiset pari vuotta tahti on ollut sellainen, että pahimmillaan viikolle on voinut osua viisi, kuusikin videopalaveria, satoja, ellei tuhansia sähköposteja, sen lisäksi eri työkavereiden kanssa viestimistä eri viestikanavissa ja niin edelleen.

Kun työpäivä on päättynyt, olen niin väsynyt ja kuormittunut, etten löydä millään tavoin voimia valmistaa kotiruokaa, vaan ruuaksi on usein kebabia tai vastaavaa. Iltasella tätä kuormitusta sitten lohduttaa herkuttelulla, eli rasvaisten sipsien, paksujen dippien, karkin ja suklaan muodossa. Myös ylisuolatut popcornit ovat tehokas lohduttautumiskeino.

Aamulla jälleen kiire työasioissa on niin kova, että en ehdi syödä aamupalaa, en välipalaa, en pitää ruokataukoa ja niin edelleen.

Eikä kaiken tämän keskellä ole todellakaan voimia lähteä ulos kävelemään, ei edes ulos tekemään mitään pihahommia, ei kerta kaikkiaan edes astua ulos.

Onneksi meillä sentään on se uiminen. Jos ollaan kotona, niin uimassa koitetaan käydä joka ilta. Toki sellaisessa pienessä altaassa ei mitään kuntouintia pääse harrastamaan, mutta vesijumpata voi ja siten tämä tyräkin varmaan repesi.

Olen nimittäin viime aikoina taas vesijumpannut, tehnyt altaan matalassa päässä askelkyykkyjä ja venytellyt jalkoja taaksepäin muutenkin vastapainoksi istumatyölle. No nyt ei sitäkään sitten tartte harrastaa vähään aikaan 🙁

No, joka tapauksessa. Hoitamaton ADHD on sellainen, että ihminen tekee asioita, jotka häntä kovasti kiinnostaa. Minulla se on työ, mutta ne asiat mitkä eivät kiinnosta, niin niiden tekemiseen ei kertakaikkiaan saa ryhdyttyä, ja minulle se on liikunta. En kertakaikkieen ole kiinnostunut liikunnasta, se on ällöttävintä pakkopullaa mitä ihminen voi keksiä.

Joten liikkumista en kertakaikkiaan ole kyennyt harrastamaan. Miksen sitten käytä lääkitystä ADHD:ni hoitoon? No, koska olen noin 20 vuotta sitten ollut narkkari, niin terveydenhuolto on päättänyt etten saa ADHD lääkkeitä.

Puutarhassa taas tykkään puuhailla, tykkään ulkoilla kameran kanssa, tykkään siivota ja sisustaa, mutta tällaisille ei nyt ole aikoihin enää ollut voimia työn jälkeen.

Tykkään kokata, mutta en tykkää syödä kasviksia enkä salaatia, ellei niitä ole todella huollellisesti maukkaaksi ja ajalla tehty, eli tähänkään ei viime aikoina ole riittänyt voimat.

No, lääkäriltähän sitä apua saisi? Joo, kyllä, jos voisi mennä lääkärille. Vaan kun tuo kuormitus ja ahdistus on niin voimakasta, että en mene, en ennen, kun luulen, että nyt kuolen, niin se vaan on.

Että tässä sitä ollaan, vallan “mahtavassa” kierteessä”, mutta nyt on pakko laittaa jonkinlainen stoppi tälle, koska leikkaus häämöttää edessä, luultavasti ennemmin kuin myöhemmin, joten painoa on saatava alas ja kuntoa ylös, nopeasti!

Työ

Onneksi yritykseni on siinä vaiheessa, että tyttäreni on johtanut sitä jo jonkin aikaa. Hän on kehittänyt itseään salaman nopealla tahdilla hyväksi esimieheksi, hyväksi johtajaksi, tehokkaaksi talousvelhoksi ja idearikkaaksi inspiroijaksi.

Hän on kasvattanut tiimiämme ja löytänyt todella timanttisia osaajia joukkoomme. Nyt minulla on oikeasti mahdollisuus jättäytyä pois suurimmasta osasta sitä mitä aiemmin kukaan muu ei osannut tehdä.

Vaikeaahan se tietenkin on. Kuvittele itsesi tilanteeseen, että olet kasvattanut omaa lastasi vaikkapa 7 vuotta, mutta nyt joutuisit antamaan hänet kasvattivanhempien hoitoon, etkä enää olisikaan lapsesi arjessa mukana.

Ei hei hei:tä aamulla ennen kouluun lähtöä (aamuiset työmeilit), ei lapsen vaatteista huolehtimista (tuotteiden ulkoasut, kotisivujen ulkoasut, tuotekuvien valinta/sommittelu ja ottaminen), ei lapselle ruuanlaittoa (yrityksen eri mittarien performoinnin analysointia, esim mainosten teho, blogien suosittuus, markkinoinnin suunnittelu).

Ei lapsen kanssa ostarilla käymistä (uusien tuotteiden tai raaka-aineiden suunnittelu), ei lapsen kanssa iltapäivä oleskelua (eri viestimissä yrityksen päivittäisten asioiden seuraaminen). Ei mitään.

Olet antanut lapsesi toisten haltuun, etkä enää osallistuisi hänestä huolehtimiseen, hänen kasvunsa, ja päivän ilojensa ja surujensa seuraamiseen. Sellaiselta tuntuu itse luomastaan yrityksestä otteen hellittäminen.

Eli ei se käy ihan niin helposti, että heippa vaan, mä tässä alan nyt lomailla 😀

 

Kiitos, että luit. Kurkkaas samalla Saaren Taian Helmikuun uudet tarjoukset, jopa -60%

Artikkeli Tyrähän se siellä ja melkein near death experience julkaistiin ensimmäisen kerran Koti saaressa -blogi.

Lue alkuperäinen postaus tässä blogissa: this site

Share:

Follow