Arganöljy kosmetiikan raaka-aineena

Arganöljyn päivittäisellä käytöllä on osoitettu olevan ihon kimmoisuutta ja ihon kosteutta parantava vaikutus, sillä arganöljy palauttaa ihon suojatoimintoja ja säilyttää ihon kosteutta.

Arganöljy kosmetiikan raaka-aineena

Arganöljyä saadaan Argania spinosa L:n siemenistä. Arganöljy koostuu yksittäistyydyttymättömistä (80%) ja tyydyttyneistä (20%) rasvahapoista. Se sisältää polyfenoleja, tokoferoleja, steroleja, skvaleenia ja triterpeenialkoholeja.

Perinteisesti arganöljyä on käytetty ruoanlaitossa, ihoinfektioiden hoidossa sekä ihon- ja hiustenhoitotuotteissa.

Arganöljyn päivittäisellä käytöllä on osoitettu olevan ihon kimmoisuutta ja ihon kosteutta parantava vaikutus, sillä arganöljy palauttaa ihon suojatoimintoja ja säilyttää ihon kosteutta.

Lisäksi arganöljyn ulkoinen käyttö iholla tarjoaa pehmentävän ja rentouttavan vaikutuksen iholle sekä auttaa edistämään topikaalisten aineiden, kuten allantoiinin imeytymistä.

Arganöljyn on myös osoitettu olevan tehokas parantamaan toisen asteen palovammoista johtuvaa haavan paranemista.

Argan

Argan puu

Tämä kuivuuden kestävä puu voi elää jopa kahdensataa vuotiaaksi. Sen oksilla kasvavat pähkinät ovat tunnettuja berberien keskuudessa nimellä ”argan”. Berberit ovat jo vuosisatojen ajan hyödyntäneet näistä pähkinöistä puristettua öljyä suojatakseen ihonsa kuumuudelta ja hiekkamyrskyiltä, sekä käyttäneet sitä myös ruoanlaitossa.

Arganöljy ihonhoidossa

Marokkolaiset naiset ovat pitkään käyttäneet arganöljyä suojatakseen ihoaan auringon vaurioilta, ja vuoden 2013 tutkimustieto tukee tätä käytäntöä.

Tutkimuksessa havaittiin, että arganöljyn antioksidanttinen aktiivisuus auttoi suojelemaan ihoa auringon aiheuttamilta vapaiden radikaalien vaurioilta. Tämä ehkäisi palovammoja ja hyperpigmentaatiota. Pitkällä aikavälillä tämä voi jopa auttaa ehkäisemään ihosyövän, kuten melanooman, kehittymistä.

Arganöljy hiustenhoidossa

Arganöljy shampoo

Arganöljyn edut hiuksille ovat ylivertaiset. Arganöljy sisältää runsaasti hiuksia syvältä kosteuttavia rasvahappoja sekä vitamiini E:tä, joka taltuttaa harottavat hiukset sekä lisää hiusten kiiltoa.

Se auttaa hiuksia kuivumaan nopeammin, tekee niistä helpomminen selvitettävät, ravitsee hiuksia juurista latvoihin ja edistää hiusten kiiltoa.

Arganöljy kosteuttaa

argan ruusunmarja kasvoöljy

Arganöljyä käytetään ehkä eniten kosteuttajana. Tämän vuoksi sitä löytyy usein voiteista, saippuoista ja hiustenhoitoaineista.  Tämä johtuu suurelta osin sen runsaasta E-vitamiinipitoisuudesta, joka on rasvaliukoinen antioksidantti ja auttaa parantamaan vedenpidätyskykyä ihossa.

Arganöljy ja iho-ongelmat

Arganöljy sisältää suuren määrän parantavia ominaisuuksia, kuten sen antioksidanttiset ja tulehdusta estävät vaikutukset. Molemmat auttavat vähentämään erilaisten tulehduksellisten ihosairauksien, kuten psoriasiksen ja ruusufinnin, oireita.

Arganöljy ja akne

Hormonaalinen akne johtuu usein liiallisesta talintuotannosta. Arganöljyssä on talineritystä sääteleviä ominaisuuksia, jotka auttavat säätelemään talin määrää iholla. Tämä auttaa hoitamaan useita eri aknetyyppejä ja edistämään sileämpää, rauhallisempaa ihoa.

Arganöljy ja infektiot

Yksi arganöljyn perinteisistä käyttötarkoituksista on ihoinfektioiden hoito. Arganöljyssä on sekä antibakteerisia että antifungaaisia ominaisuuksia. Tämän ansiosta se auttaa hoitamaan ja ehkäisemään sekä bakteeri- että sieni-ihoinfektioita.

Arganöljyn antioksidanttiset ominaisuudet

Argan ruusunmarja kasvoöljy

Arganöljyssä oleva vahva antioksidanttien ja E-vitamiinin yhdistelmä auttaa haavojen nopeammassa paranemisessa.

Arganöljy atooppinen iho

Atopinen dermatiitti on yleinen ihosairaus, jonka oireita ovat kutiseva, punainen iho. Tutkimukset ovat havainneet, että arganöljyn levittäminen suoraan vaikutusalueelle auttaa hoitamaan oireita. E-vitamiini ja arganöljyn luontaiset tulehdusta estävät ominaisuudet voivat molemmat johtaa tähän rauhoittavaan vaikutukseen.

Lähteet: 1, 2

Lue alkuperäinen postaus tässä blogissa: this site

Share:

Follow