Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut. Artikkeli Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois julkaistiin ensimmäisen kerran Koti saaressa -blogi.

Mikä on tali-ihottuma, eli täliköhnä?

Tali-ihottuma, eli taliköhnä, eli seborrooinen ihottuma tai -ekseema on ärsyttävä vaiva, joka itsellänikin on ollut ainakin teini-ikäisestä asti.

Tali-ihottuma on rasvaisen oloista hilsettä, jota ilmestyy etenkin päänahkaan, mutta itselläni myös kulmakarvojen alueelle. Tavallisesta hilseestä sen erottaa siitä, että tavallinen hilse on lumihiutalemaista ja kevyttä, kun taas tali-ihottuman hilse on paksumpaa ja rasvaisempaa. Joskus täliköhnän hilse voi olla kellertävääkin.

Tali-ihottuma teininä

Muistan teini-ikäisenä, että minulla esiintyi hiusrajassa otsan ja ohimoiden tienoilla sellaista paksua ja rasvaista hilsettä, jota irtoili rapsuttamalla. En silloin tiennyt mitä se on, luultavasti olen ajatellut sen olevan tavallista hilsettä.

Nykyään, kun olen opiskellut melko paljon eri ihosairauksista, tunnistan, että se on ollut taliköhnää, mutta en osaa sanoa mistä se on johtunut.

Teini-ikä oli melko villiä minulla, oli kotoa karkailua, ja muuta, joista olenkin kertonut esimerkiksi yritykseni blogissa: selviytymistarinani Saaren Taika. Eli tämän päivän tiedoilla voisin sanoa, että tali-ihottuma on minulla pahentunut stressin vuoksi. Ainakin nykyään uskon, että se johtuu siitä.

Tali-ihottumani nimittäin katosi sitten varhais aikuisuuden aikana, enkä muista, että sitä olisi sen koommin esiintynyt itselläni.

Ennen, kuin nyt viime kuukausina. Yrityksen kasvaessa on stressikin kasvanut, josta olenkin kirjoittanut juuri muutama päivä takaperin:

SOSIAALISTEN TILANTEIDEN PELKO JA AHDISTUS SEKÄ UUDET REKRYTOINNIT

Tali-ihottuma kulmakarvoissa

Stressaava elämäntilanne on saanut tali-ihottumani ilmestymään uudelleen vuosien poissaolon jälkeen ja se on todella inhottavaa 🙁

tali-ihottuma kulmakarvoissa

Rasvaaminenkaan ei saanut taliköhnää asettumaan, vaan aina muutama tunti ihonhoitorutiinini jälkeen hilsettä alkoi ilmaantua taas kulmakarvojen alueelle, kunnes aloin hoitaa taliköhnä alueita keramideilla. 

Mistä seborrooinen ihottuma, eli tali-ihottuma johtuu?

Tali-ihottuma on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, johon liittyy Malassezia-lajien lisääntyminen, häiriintynyt immuunijärjestelmä sekä ihon suojamuurin häiriöt. Malassezia-laji viittaa hiivasieniin, jotka kuuluvat Malassezia-sukuun.

Nämä mikro-organismit ovat osa ihmisen ja monien eläinten ihon normaalia mikroflooraa. Malassezia-sienet ovat ehdollisesti patogeenisiä, mikä tarkoittaa, että ne voivat aiheuttaa sairauksia tietyissä olosuhteissa, kuten kun ihon mikrobiomin tasapaino häiriintyy tai immuunijärjestelmä heikkenee.

Malassezia-lajit ovat yleisiä syitä erilaisiin iho-ongelmiin ja -sairauksiin, kuten pityriasis versicolor (savipuoli), seborrooinen ihottuma, follikuliitti ja jopa joissakin tapauksissa atooppinen ihottuma. Nämä sienet suosivat rasvaisia ihoalueita, kuten päänahkaa, kasvoja ja ylävartaloa, joissa ne voivat lisääntyä ja aiheuttaa tulehdusta tai muita iho-oireita.

Malassezia-suvun lajit hyödyntävät ihon talia ravintonaan, ja niiden kasvu voi lisääntyä, jos talin tuotanto on lisääntynyt. Tämän vuoksi niiden aiheuttamat iho-ongelmat ovat yleisempiä alueilla, joilla on suuri talirauhastiheys.

On yleisesti tiedossa, että stressi voi saada aikaan tali-ihottuman “räjähtämisen”, ja näin myös itselleni on käynyt. 

Miten tali-ihottumaa hoidetaan?

Tali-ihottuman ensisijainen hoito perustuu ihon päivittäiseen puhdistukseen vedellä ja sellaisen saippuan käyttöön, joka kykenee poistamaan härskiintynyttä talia sekä hallitsemaan lisääntyneitä hiiva- ja bakteerikantoja ilman, että se ärsyttää entisestään herkistynyttä ihoa tai kuivattaa sitä, mikä voisi johtaa talintuotannon lisääntymiseen. 

Paras saippua tali-ihottuman hoitoon onkin Saaren Taika Teepuusaippua, jonka antibakteeriset ominaisuudet hillitsevät haitallisten bakteerien lisääntymistä iholla ja, joka pesee hellävaraisesti ylimääräisen talin pois kuivattamatta kuitenkaan ihoa.

Tali-ihottuman hoitoon kannattaa kokeilla keramidia sisältäviä ihonhoitotuotteita, sillä keramidit parantavat ihon suojamuurin toimintoja.

Vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa nimittäin oli havaittu, että seborrooisen ihottuman alueilla ihon suojamuuri oli häiriintynyt, johon liittyi keramidien heikkenemistä. Keramidikoostumuksen muutokset korreloivat suojamuurin vaurioitumisen kanssa, mikä osoittaa toiminnallisen suojamuurin ja keramidikoostumuksen välistä riippuvuutta.

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Keramidi boosteri taliköhnän hoidossa

Keramidien lisääminen omaan ihonhoitotuotteeseesi on todella helppoa, eikä vaadi muutoksia nykyiseen ihonhoitorutiiniisi. Saaren Taika Ecolution -sarja tarjoaa sinulle nimittäin Keramidi Boosterin, joka sisältää tiivistetyssä muodossa keramideja, joten voit lisätä tipan Keramidi boosteria minkä tahansa kosteusvoiteesi sekaan ja levittää sitä ihollesi.

Itse olen saanut Keramidi boosterista avun yhdessä kehittämäni Kamomilla Sheavoiteen kanssa myös atooppiseen ihottumaani, joka räjähti rikkinäisten pinsettien aiheuttaman nikkeli kosketuksen takia. Minulla on siis nikkeliallergia myöskin. 

Miten saa taliköhnän pois?

Saaren Taian kauneusblogista löydät vinkit, joiden avulla hoidat tali-ihottumaasi oikein ja tehokkaasti:

Kiitos, että luit. Saaren Taika Shopista löydät valikoiman tuotteita, joiden käyttöä suositellaan tali-ihottuman hoidossa:

Lähteet: 1, 2, 3

Artikkeli Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois julkaistiin ensimmäisen kerran Koti saaressa -blogi.

Lue alkuperäinen postaus tässä blogissa: this site

Share:

Follow