Taliköhnä, eli tali-ihottuma, eli seborrooinen ekseema ja sen hoito kotikonstein

Tali-ihottuman tärkein hoito on päivittäinen pesu vedellä ja sellaisella saippualla, joka poistaa härskiintynyttä talia ja lisääntynyttä hiiva- sekä bakteerikantaa, mutta ei muutoin ärsytä herkistynyttä ihoa, eikä kuivata ja siten lisää ihon talintuotantoa entisestään.

Taliköhnä, eli tali-ihottuma, eli seborrooinen ekseema ja sen hoito kotikonstein 2

Seborrooinen ekseema, eli tali-ihottuma

Kansan kielellä taliköhnä, eli seborrooinen ekseema, eli tali-ihottuma on yleinen vaiva niin aikuisilla, kuin lapsillakin. Seborrooinen ekseema on ihosairaus, jossa etenkin karvan kasvun alueilla olevat talirauhaset tuottavat liikaa talia. Iholla viihtyvä Malassezia-hiiva pilkkoo talirauhasten erittämää talia, jonka hajoamistuotteet ärsyttävät ihoa ja saavat aikaan ihoärsytystä ja tulehduksen. 

Ihoärsytystä seuraa yleensä punoitus, kutina sekä hilseilevät ihottumaläiskät, joita voi esiintyä etenkin nenän vierustalla, korvien takana ja päänahassa. Taliköhnä on hieman yleisempää miehillä kuin naisilla ja sitä esiintyy n. 2-5% väestöstä.

Päänahassa esiintyvää seborrooista ekseemaa on jossakin muodossa jopa 15-20%:lla väestöstä. 

Seborrooisen dermatiitin taustaa

Seborrooinen dermatiitti tunnetaan yleisesti hilseilevänä, punoittavana ihona, joka esiintyy erityisesti hiuspohjassa, kasvoissa ja rintakehällä. Vaikka tarkkaa syytä taudin kehittymiselle ei ole vahvistettu, tutkijat uskovat, että sekä perinnölliset että ympäristötekijät voivat vaikuttaa sen puhkeamiseen.

Uusimmat tutkimukset ja havainnot seborrooisen ihottumaan liittyen

Viimeaikainen tutkimus seborrooisen dermatiitin taustalla on tuottanut mielenkiintoisia havaintoja. Erityisesti ihon mikrobiomi, eli sen pinnalla oleva bakteerien ja muiden mikro-organismien ekosysteemi, on noussut esiin merkittävänä tekijänä. Tutkijat ovat havainneet, että seborrooista dermatiittia sairastavilla ihmisillä saattaa olla poikkeavuuksia ihon mikrobiomissa. Tämä viittaa siihen, että mikrobiomin tasapainon häiriöt voivat vaikuttaa taudin kehittymiseen ja etenemiseen.

Lisäksi immuunijärjestelmän reaktiot ja ihon suojamuurin häiriöt ovat tulleet esille tutkimuksissa. Tulehdusprosessit näyttävät olevan osallisena seborrooisen dermatiitin oireiden aiheuttamisessa. Tämän ollessa tiedossa, kannattaa hoidossa keskittyä erityisesti tulehdusreaktioiden hallintaan hoitamalla ihoa tuotteilla, joilla on tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia, kuten pesua Saaren Taika Teepuusaippualla. 

Tali-ihottuman eli taliköhnän hoito

Seborrooinen ekseema on pitkäikäinen vaiva, jonka hoidon päätehtävänä on pitää tali-ihottuman oireet kurissa.

Tali-ihottuman tärkein hoito on päivittäinen pesu vedellä ja sellaisella saippualla, joka poistaa härskiintynyttä talia ja lisääntynyttä hiiva- sekä bakteerikantaa, mutta ei muutoin ärsytä herkistynyttä ihoa, eikä kuivata ja siten lisää ihon talintuotantoa entisestään.

Viimeaikaisten tutkimusten perusteella myös probiootit ja prebiootit voivat auttaa tasapainottamaan ihon mikrobiomia ja siten vähentää tulehdusta. Suositeltavaa onkin ottaa probioottiset Saaren Taika Metsämikrobi ihonhoitotuotteet mukaan säännöllineen ihonhoitoonsa. Lisäksi luonnolliset ainesosat ovat osoittautuneet tehokkaiksi rauhoittamaan ihoa ja vähentämään punoitusta.

Seborrea ihon pesu

Paras puhdistusaine seborrooisen ekseeman hoitoon on Saaren Taika Teepuusaippua, joka on antibakteerinen, eli sen käyttö hillitsee haitallisten bakteerien kasvua iholla.

Saaren Taika Teepuusaippua pesee hyvin myös liian talin pois, kuitenkaan kuivattamatta ihoa. 


vältä silmäpusseja puhdista kasvot hellävaraisella teepuusaippualla

”Tämä teepuusaippua toimi taliköhnään!
Kaikista näistä positiivisista arvosteluista ja kommenteista huolimatta olin skeptinen tilatessani saippuan testiin isälleni, jota oli vaivannut vuosikausia seborrooinen ekseema pään ja kasvojen iholla. Uskomatonta kyllä, saippua tehosi vaivaan jo parin käyttökerran jälkeen! Täällä erittäin tyytyväinen ja huojentunut asiakas. 🙂

”Ainut tuote joka parantaa seborroosin tyttäreni päänahasta ja ehkäisemään, auttaa akneen, desinfioi pikkunirhaumia iholta ja sen tuntee oikein iholla kun on laittanut teepuusaippuaa iholle, että toimii 100%! Täydellinen ja niin toimiva tuote, jota en vaihda!”

”Päänahassa seborroosi kun kutiaa vuodesta toiseen niin oli mukava löytää saippua, joka rauhoitti päänahan kutinan. Kiitos!”

”Itselläni on paha seborrooinen ekseema ja iho kutisee ja punoittaa kokoajan ja ärtyy näppylöille herkästi aina vähän väliä hormonikierron mukaan. Teepuusaippua helpotti kutinaa heti ja ehkä jopa hiukan vähensi näppylöitä. Jatkan varmasti käyttöä.”

Tali-ihottuma ja ihon keramidit

Keramidia sisältävien ihonhoitotuotteiden käyttöä suositellaan ihottuman dermatiitin hoidossa, sillä ne vahvistavat ihon suojamuuria ja parantaa sen toimintaa.

Vuonna 2018 suoritetussa tutkimuksessa havaittiin, että seborrooisen dermatiitin vaivaamilla ihoalueilla ihon suojamuuri oli häiriintynyt, mihin liittyi keramidien vähenemistä. Havaitut muutokset keramidikoostumuksessa korreloivat suoraan suojamuurin heikentymisen kanssa, mikä korostaa keramidien tärkeää roolia ihon suojamuurin eheyden ylläpitämisessä.

Oma kokemukseni vahvistaa nämä löydökset: Saaren Taika Keramidi boosterin säännöllinen käyttö osana ihonhoitorutiiniani, erityisesti seborrooisen dermatiitin vaivaamilla alueilla, kuten kulmakarvojeni ympärillä, on auttanut rauhoittamaan taliköhnän muodostumista. Tämän jälkeen en ole havainnut uusia taliköhnän ilmaantumisia kyseisillä alueilla.

tali-ihottuma pois

Seborrooisen päänahan pesu

Päänahassa esiintyvää tali-ihottumaa hoidetaan päivittäisellä hiustenpesulla, johon on hyvä käyttää sulfaatitonta ja päänahan liikatalia poistavaa sekä hilsettä hillitsevää shampoota, kuten Saaren Taika Vihreä tee & Kamomilla shampoota.

”Olen pitkään kärsinyt seborrooisesta ekseemasta päänahassa, johon lääkeshampoot ja antibiootit eivät meinaa toimia. Päivittäinen pesu Vihreä Tee & kamomilla shampoolla pitää kutinan poissa ja parin viikon käytön jälkeen punoitus ja hilseily ovat vähentyneet valtavan paljon. Koko ongelmaa shampoo ei ainakaan vielä ole poistanut, mutta on hillinnyt oireita paremmin kuin mikään aiemmin kokeilemani shampoo. Ostan aivan varmasti uudestaankin.”

“Sairastan seborrooista ekseemaa joka ollut todella kiusallinen ja kutiava ongelma päänahassani. Kaikki mahdolliset tuotteet olen kokeillut eikä mistään ole ollut apua. Pesuja Vihreä Tee Kamomilla shampoolla on takana vasta kaksi mutta ensimmäisen pesun jälkeen joutui hieraisemaan silmiään. Ei hilsettä, ei kutinaa, ei rupia. Päänahka ei punoitakkaan. Innolla jatkan käyttöä, kiitos tästä ihmetuotteesta!”

”Minulla on vaikea seborrea, ja sopivan shampoon löytäminen on tuskaa.. Olen tuhlannut aika paljon rahaa kokeiluihin, sillä suurin osa shampoista vain pahentaa päänahan kutinaa ja hilseilyä. Onneksi uskalsin kokeilla vielä Vihreää teetä ja kamomillaa! Päänahkani tykkää: kutina ja hilseily ovat vähentyneet ihan ratkaisevasti. Ei toki kokonaan, mutta tämä on niin harvinaista että lipun voisi vetää tankoon!”

“Vihreä Tee & kamomilla shampoo rauhoitti selkeästi aikuisen poikani seborrooista päänahkaa. Nyt hänen ei tarvitse käyttää vahvoja kortisooniliuoksia.”

Vihreä tee & kamomilla palashampoo on kehitetty hillitsemään päänahan kutinaa ja kuivuutta. Vihreä Tee shampoossa auttaa kuivaa ja kutiavaa päänahkaa voimaan paremmin.

Kamomillan eteerinen öljy shampoossa helpottaa mm. päänahan kutinaa. Se auttaa ehkäisemään hilseilyä ja rauhoittaa päänahkaa. Se tekee hiuksistasi kimmoisammat ja säihkyvämmät.

“Ihana tuote! Hyvä että ostin! Mulla on ollut päänahassa lievää ja pahempaa taliköhnää viimeiset 10 vuotta ja tää shampoo on helpottanut kutinaa, niin ettei sitä ole. Hiukset näyttää ja tuntuu tuuheilta 👍 ☺ ja oon pessy hiukseni tällä shampoolla vasta neljä kertaa, et on ihan mahtava tuote.”

Seborrean hoidossa kannattaa välttää ihohuokosia tukkivia rasvoja sisältäviä tuotteita, sillä ne saattavat aiheuttaa lisää ärsytystä iholla.

Muutamia ihohuokosia helposti tukkivia öljyjä lueteltu alla tukkimis asteikolla 0-5 (5 tukkii eniten)

    • Vehnänalkioöljy 5 (Wheat Germ Oil INCI: Triticum Vulgare Germ Oil)
    • Soijaöljy 4-5 (Soybean Oil INCI: Glycine Soja Oil)
    • Kaakaovoi 4 (Cocoa Butter INCI: Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter)
    • Palmuöljy 4 (Palm Oil INCI: Elaeis Guineensis)
    • Kookosöljy 4 (Coconut Oil INCI: Cocos Nucifera) Huomaathan, että kookosöljy saippuassa ei enää ole ihohuokosia tukkivassa muodossa, vaan saippuassa se on muuntunut erityisen hyvin talia peseväksi ainesosaksi. 

Saaren Taika Shopista löytyy runsaasti hellävaraisia ihonhoitotuotteita, joita suositellaan seborrooisen ihon hoitoon.

Lue alkuperäinen postaus tässä blogissa: this site

Share:

Follow