Saaren Taika palasaippua ei vahingoita ihon suojamuuria

Väitteet, jotka pohjautuvat vanhentuneisiin käsityksiin saippuan koostumuksesta, eivät huomioi, että esimerkiksi Saaren Taian saippuat on suunniteltu kuivalle iholle eivätkä sisällä ihoa kuivattavia ainesosia. Ne, jotka edelleen pitävät kiinni näistä vanhentuneista näkemyksistä, osoittavat huomattavaa ammattitaidon puutetta ja jäävät jälkeen nykyaikaisen tiedon ja osaamisen kehittämisessä.

Saaren Taika palasaippua ei vahingoita ihon suojamuuria

Ihon suojamuuri ja palasaippua

Ihon suojamuurin, eli suojakerroksen, tai suojabarriäärin, kuten jotkut haluavat sanoa, sekä palasaippuan käytöstä käydään aika ajoin keskustelua, joka on usein hyvin vanhalla tiedolla värittynyttä.

Vaikka nykyaikaiset tutkimukset selvästi osoittavat, että palasaippuan pitkäaikaisella käytöllä ei ole vaikutusta ihon pH-arvoon, on olemassa edelleen tahoja, jotka jakavat vanhentunutta käsitystä tästä vaikutuksesta.

Saippuan pitkäaikainen käyttö ei vaikuta ihmisen ihon pH-arvoon

Tiede kosmetiikan takana, ihon suojamuurista huolehtiminen tapahtuu tieteen avulla

Tieteellisissä tutkimuksissa on vertailtu kahta ryhmää kuuden vuoden ajan: toinen ryhmä käytti kasvojen puhdistukseen palasaippuaa ja toinen käytti erilaisia puhdistusaineita.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että ihon pH-arvossa ei ilmennyt eroja riippuen käytetystä puhdistustuotteesta.

Tämä haastaa samalla myös sen käsityksen, että saippuan emäksinen pH-arvo olisi haitallinen ihon luontaiselle mikrobiomille.

Viittaus mainittuun tutkimukseen löytyy PubMed:stä.

Ihon suojakerros, eli suojamuuri ja palasaippua

Ihon suojakerroksen kunto on erittäin tärkeä ihon terveydelle. Jos ihon suojamuuri vahingoittuu, se voi johtaa kosteuden liialliseen haihtumiseen ja ihon kuivumiseen, mikä puolestaan voi altistaa ihoa tulehduksille sekä muiden ihosairauksien kehittymiselle.

Ihon suojamuurin eheyttä voidaan mitata erityisellä mittarilla, joka mittaa iholta haihtuvaa kosteutta, eli Transepidermal water loss (TEWL)

Transepidermal water loss (TEWL) is one of the most important skin barrier characteristics. Higher TEWL is usually associated with skin barrier impairments, and lower TEWL with healthy skin.

Mitä vähemmän kosteutta haihtuu, sen terveempi ja ehyempi on ihon suojamuuri. 

Kosteuden haihtumiseen taas vaikuttaa moni eri tekijä, kuten:

  • Ympäristö; kuivassa ilmassa, kuten Suomessa, haihtumista tapahtuu enemmän, kun taas kosteassa ilmassa haihtumista tapahtuu huomattavasti vähemmän.
  • Testiolosuhteet; testi tulee tehdä tarkasti hallituissa olosuhteissa, sillä TEWL mittarit ovat erittäin herkkiä, jopa nenästä tuleva hengitys voi vaikuttaa tulokseen.
  • Testattavan henkilön ikä; mitä vanhemmaksi tulemme, sen enemmän ihomme päästää kosteutta haihtumaan.
  • Testattavan henkilön ihotyyppi ja etnisyys; ihotyyppi etniset erot vaikuttavat ihon kosteuden säilyttämiskykyyn.

Yleisesti transepidermaalinen vesihäviö (TEWL) on keskimäärin noin 7.2 g/m²h (300 ml/vrk) ja noin 9.6 g/m²h  (400 ml/vrk) välillä. Pohjoismaissa se voi olla korkeampi, etenkin talvikuukausina.

Eräässä tutkimuksessa syksyn ja talven aikana tehdyissä mittauksissa transepidermaalinen vesihäviö oli 17,4 g/m²/h ja 18,2 g/m²/h välillä.

Ihon suojamuuri, kun on käytetty Saaren Taika palasaippuaa 7 vuotta

Olen itse käyttänyt Saaren Taika palasaippuaa kasvojen pesussa päivittäin nyt noin 7 vuoden ajan. Sairastan atooppista dermatiittia, eli kroonista atooppista ihottumaa, jonka lisäksi ihoni on kuiva ja erittäin herkästi reagoiva. 

Olen suorittanut kasvojeni alueella Transepidermal water loss (TEWL) mittaukset marraskuussa 2023 ja tammikuussa 2024.

Huomattavaa on, että tässä välissä on ollut myös paljon talven hirmupakkasia, etelässäkin jopa yli -20 astetta ja pakkasennätykset ovat rikkoutuneet toinen toisensa jälkeen!

Kasvojeni ihon suojamuuri on erinomaisessa kunnossa. Marraskuisessa mittauksessa vesihävikki oli 8.7 g/m²h ja tammikuussa 2024 transepidermal water loss (TEWL) oli 8.0 g/m²h. 

Tämän perusteella väite siitä, että Saaren Taikan palasaippua vahingoittaisi ihon suojamuuria, on erittäin harhaanjohtava.

Transepidermal water loss (TEWL) mittaus, kun on käytetty Saaren Taika palasaippuaa kasvoilla 7 vuoden ajan, ihon suojamuuri on hyvässä kunnossa

Transepidermal water loss (TEWL) mittaus, kun on käytetty Saaren Taika palasaippuaa kasvoilla 7 vuoden ajan, ihon suojamuuri on hyvässä kunnossa

Vanhanaikaiset käsitykset ja puutteet ammattitaidossa johtavat virheellisiin lausuntoihin

Mihin tällaiset väitteet sitten perustuvat? Vanhanaikaiseen käsitykseen saippuan koostumuksesta. On totta, että esimerkiksi päivittäistavarakaupoissa myytävissä palasaippuoissa on runsaasti ihon hyviä rasvoja pois repiviä ainesosia, ja useimmilla saattaa olla kokemusta ainoastaan tuon tyyppisistä palasaippuoista. Tämä yleistys ei kuitenkaan päde esimerkiksi Saaren Taian kuivalle iholle kehittämiin saippuoihin.

Niinpä ne, jotka yhä esittävät näitä vanhentuneita näkemyksiä ainoana totuutena, paljastavat huomattavan puutteen ammattitaidossaan sekä kyvyssään ymmärtää alan kehitystä, jääden selvästi nykyaikaisessa tiedossa ja osaamisen kehittämisessä jälkeen.

Saaren Taika saippuat eivät kuivata ihoasi

Saaren Taika -palasaippuat on kehitetty suomalaista kuivaa ja herkkää ihoa ajatellen, sillä olenhan alun perin kehittänyt ne itselleni omien vaikeiden iho-ongelmieni helpottamiseksi.

Saaren Taika -palasaippuoista ei ole poistettu ihoa kosteuttavaa glyseriiniä, eikä niissä ole ihoa kuivattavia sulfaatteja. Nämä ominaisuudet ovat tuttuja tavallisissa palasaippuoissa.

Saaren Taika -saippuoiden reseptiikassa ihon kosteutta säilyttävien öljyjen määrää on lisätty, ja niissä on käytetty vain iholle hellävaraisia luonnollisia ainesosia.

Keramidien vaikutus ihon suojamuuriin

Olen talven aikana käyttänyt myös noita meidän uusia booster seerumeita, joista erityisesti Keramidi boosteri auttaa auttaa vahvistamaan ihon suojamuuria ja parantamaan kosteudensäilytyskykyä.

Uskon, että näiden tuotteiden lisääminen päivittäiseen ihonhoitorutiiniini on auttanut kuivan ihoni lisääntyneen transepidermaalisen vesihäviön ehkäisyssä kylmillä pakkaskeleillä!

Lähteet: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Lue alkuperäinen postaus tässä blogissa: this site

Share:

Follow