Palasaippua, ihon suojakerros, ihon pH, ihon sebum ja hyvät bakteerit

Kuuden vuoden seurantatutkimuksen perusteella on havaittu, että saippuan säännöllinen käyttö ei muuta ihon pH-tasapainoa, joka kyseenalaistaa oletuksen, että saippuan emäksinen pH häiritsisi haitallisesti ihon luontaista mikrobiomia.

Poistaako palasaippua ihon hyvät bakteerit?

Palasaippuan käytöstä kasvojen ihon pesussa on keskusteltu paljon, mutta mitä tiede vastaa kysymyksiin, kuten;

Muuttaako palasaippua ihon pH:ta?

Todetaan aluksi, että tiede ei ole tähän päivään mennessä tutkinut miten ihon pH muuttuu esimerkiksi öljypuhdistajan jäljiltä, tai edes pelkän vesipesun jäljiltä. On tutkittu ainoastaan jonkin ulkomaisen merkin perus palasaippuan vaikutus ihon pH-arvoon välittömästi käytön jälkeen, eli vertailukohtaa palasaippuan vs. jonkin muun aineen vaikutuksesta ihon pH-arvoon ei ole olemassa.

Ihon pH:han muuttuu joka hetki, kun iho saa kosketuksen vieraasta aineesta, on se sitten kosteusvoide, öljyputsari, vesi tai saippua. Ihon pH muuttuu jopa suihkussa käydessä ja tottakai eniten uimahallissa uidessa.

Saippuan pitkäaikainen käyttö ei vaikuta ihmisen ihon pH:n ylläpitomekanismiin

Tieteellisissä tutkimuksissa on vertailtu kahta ryhmää kuuden vuoden ajan: toinen ryhmä käytti kasvojen puhdistukseen palasaippuaa ja toinen käytti erilaisia puhdistusaineita. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että ihon pH-arvossa ei ilmennyt eroja riippuen käytetystä puhdistustuotteesta.

Tämä haastaa käsityksen, jonka mukaan saippuan emäksinen pH-arvo olisi haitallinen ihon luontaisesti happamalle mikrobiomille. Viittaus mainittuun tutkimukseen löytyy seuraavasta linkistä: PubMed

Miten eri puhdistusaineet muuttivat ihon pH:ta

Hankimme käyttöömme kalibroidun ihon pH-mittarin, joka on standardiväline terveydenhuoltoalalla. Tämän mittarin avulla olemme tehneet sarjan mittauksia selvittääksemme ihon pH-arvojen vaihteluita eri puhdistustuotteiden käytön jälkeen. Tuloksemme osoittavat, että tietyt puhdistusbalmit saattavat jopa nostaa tilapäisesti enemmän ihon pH-arvoa verrattuna Saaren Taika Teepuusaippuaan.

Videolla näet testaukset:

@saarentaika Replying to @user518511566130 Emäksinen tarkoittaa aineen tai liuoksen ominaisuutta, jossa pH-arvo on yli 7. Mikäli käyttää Saaren Taika Teepuusaippuaa ohjeemme mukaisesti, sen pH on alle 7, eli suunnilleen sama, kuin monet öljypuhdistajat, jotka emulgoidaan tai huuhdellaan vedellä. Ihonhoitorutiiniin kuuluu normaalisti useita tuotteita puhdistustuotteen lisäksi, kuten kasvovesi, seerumi, voide jne. Mikäli teepuusaippuaa käytetään normaalille iholle; on ohjeemme käyttää saippuaa pehmeän pesulapun avulla siten, että pesulappu kostutetaan vedellä, pesulapulla pyyhkäistään saippuan pintaa 1-2 kertaa, jonka jälkeen pesulappu huuhdotaan uudelleen veden alla ja ylimääräiset vedet puristetaan pois. Tällä menetelmällä puhdistuslioksen pH on hiukan päälle 6, eli sama kuin useimmilla öljypudistustuotteilla (pH.t oli mitatessa 6 – 7.2 välillä). Mikäli henkilö kärsii aknesta, voidaan Teepuusaippuaa käyttää voimakkaampana liuoksena ongelma-alueelle. Tällöin Teepuusaippuan sisältämä teepuuöljy pääsee parhaiten vaikuttamaan aknea torjuvasti. Olemme teettäneet kliinisen testin ihotautilääkäreiden valvonnassa aiheesta ja tulos oli, että Saaren Taika Teepuusaippua estää tehokkaasti aknea ja on iholle hyvin siedetty. Rasvainen tai akneiho hyötyy usein hieman emäksisen puhdistustuotteen käytöstä, joka auttaa liiallisen rasvan poistamisessa ihohuokosista. Emäksiset ihonhoitotuotteet voivat auttaa myös mm. psoriasiksen tai ekseema-ihottuman hoidossa. #testi #saarentaikakokemuksia #öljyputsari #puhdistusöljy #palasaippua #teepuusaippua #ihonph #saarentaika ♬ original sound – SaarenTaika

Saaren Taika palasaippua ei nosta ihon pH:ta

Tein kokeen kotonani laboratoriotason ihon pH:n mittaamiseen tarkoitetulla kalibroidulla laitteella.

Olin ennen kokeen tekemistä käynyt pesulla 6 tuntia aikaisemmin ja suorittanut normaalin ihonhoitorutiinini; pessyt kasvot vedellä ja miedolla Teepuusaippualla, käyttänyt kasvovettä 3 kerrosta ja ohuelti kasvoöljyä. Mitään muuta en ollut kasvoilleni laittanut.

Tein mittaukset sekä vasemmasta, että oikeasta poskesta. Pääset katsomaan testin alla näkyvästä linkistä.

Poistaako palasaippua ihon sebumia?

Ihon sebumin määrän mittaaminen on monimutkaista, koska sebumin tuotanto vaihtelee huomattavasti päivän aikana. Ihmisen on vaikea arvioida itse ilman asianmukaisia mittausvälineitä ihon sebumin määrää tai ihonsuojamuurin kuntoa.

Lääketieteessä käytettävän sebum-mittarin avulla voidaan kyllä saada hetkellinen kuva ihon kuivuuden tai rasvaisuuden asteesta, mutta koska mittaus kuvastaa vain tiettyä ajankohtaa ja tiettyä aluetta, se ei anna täysin luotettavaa tietoa ihotyypistä.

ihon sebum mittaus

Ihon sebumin tuotanto vaihtelee eri alueilla: kasvojen T-alueella, joka sisältää otsan, nenän ja leuan, talirauhaset ovat suurempia ja tuottavat enemmän sebumia. Poskilla, silmänympärysiholla ja kaulan alueella rauhaset ovat pienempiä ja sebumin tuotanto on vähäisempää. Myös käsissä ja jaloissa sebumin tuotanto on tyypillisesti alhaisempi.

Kauneudenhoitotuotteiden kuluttajat arvioivat usein ihonsa kuntoa subjektiivisesti, ja tutkimukset ovat osoittaneet, että itsearviointi voi erota merkittävästi todellisesta sebumin erityksestä.

Jokaisen ihmisen iho on ainutlaatuinen ja voi samanaikaisesti ilmentää useita eri ominaisuuksia, mikä tekee ihon tyypittelyn haastavaksi. Ihon tyyppiin vaikuttavat monet tekijät, kuten alueelliset, kausittaiset, ilmastolliset ja geneettiset seikat sekä etnisyys.

Tämä kompleksisuus tulee ottaa huomioon ihotyyppejä määritettäessä, olipa kyseessä sitten kuiva, rasvoittuva tai sekaiho.

Ja kuten ylempänä jo kerrottiinkin, on tiede tutkinut asia kuuden vuoden ajalla ja tullut lopputulokseen, että saippuan pitkäaikainen käyttö ei heikennä ihon kykyä ylläpitää omaa pH-tasapainoaan, mikä asettaa kyseenalaiseksi näkemyksen siitä, että saippuan emäksisyys vahingoittaisi ihon omaa mikrobiomia.

Poistaako palasaippua ihon hyviä bakteereja ja aiheuttaa ihon mikrobiomin häiriöitä?

Nykyiset tieteelliset todisteet saippuan vaikutuksista ihon hyödyllisiin bakteereihin ovat niukat, koska aihe ei ole ollut tieteellisen tutkimuksen keskiössä erityisesti palasaippuan osalta.

Kuuden vuoden seurantatutkimuksen perusteella on havaittu, että saippuan säännöllinen käyttö ei muuta ihon pH-tasapainoa, joka kyseenalaistaa oletuksen, että saippua häiritsisi haitallisesti ihon luontaista mikrobiomia.

On tärkeää myös tiedostaa, että palasaippuat voivat olla koostumukseltaan hyvin erilaisia. Yleisesti saatavilla olevat palasaippuat voivat sisältää voimakkaita ainesosia, joiden tiedetään poistavan iholta sekä rasvoja että hyödyllisiä bakteereita.

Saaren Taika palasaippuat eroavat näistä tuotteista merkittävästi. Ne on kehitetty välttäen näitä voimakkaita ainesosia. Saippuoidemme reseptiikka on suunniteltu sisältämään erityisiä rasvoja, jotka suojaavat ihoa ja ovat hellävaraisia käytössä, säilyttäen ihon luonnollisen kosteuden ja sebumin.

Väite, että Saaren Taikan palasaippua vahingoittaisi ihon suojamuuria, on erittäin harhaanjohtava

Ihon suojakerroksen kunto on erittäin tärkeä ihon terveydelle. Jos ihon suojamuuri vahingoittuu, se voi johtaa kosteuden liialliseen haihtumiseen ja ihon kuivumiseen, mikä puolestaan voi altistaa ihoa tulehduksille sekä muiden ihosairauksien kehittymiselle.

Ihon suojamuurin eheyttä voidaan mitata erityisellä mittarilla, joka mittaa iholta haihtuvaa kosteutta, eli Transepidermal water loss (TEWL)

Transepidermal water loss (TEWL) is one of the most important skin barrier characteristics. Higher TEWL is usually associated with skin barrier impairments, and lower TEWL with healthy skin.

Mitä vähemmän kosteutta haihtuu, sen terveempi ja ehyempi on ihon suojamuuri. 

Yleisesti transepidermaalinen vesihäviö (TEWL) on keskimäärin noin 7.2 g/m²h (300 ml/vrk) ja noin 9.6 g/m²h  (400 ml/vrk) välillä. Pohjoismaissa se voi olla korkeampi, etenkin talvikuukausina.

Eräässä tutkimuksessa syksyn ja talven aikana tehdyissä mittauksissa transepidermaalinen vesihäviö oli 17,4 g/m²/h ja 18,2 g/m²/h välillä.

Olen itse käyttänyt Saaren Taika palasaippuaa kasvojen pesussa päivittäin nyt noin 7 vuoden ajan. Sairastan atooppista dermatiittia, eli kroonista atooppista ihottumaa, jonka lisäksi ihoni on kuiva ja erittäin herkästi reagoiva. 

Olen suorittanut kasvojeni alueella Transepidermal water loss (TEWL) mittaukset marraskuussa 2023 ja tammikuussa 2024.

Huomattavaa on, että tässä välissä on ollut myös paljon talven hirmupakkasia, etelässäkin jopa yli -20 astetta ja pakkasennätykset ovat rikkoutuneet toinen toisensa jälkeen!

Kasvojeni ihon suojamuuri on erinomaisessa kunnossa. Marraskuisessa mittauksessa vesihävikki oli 8.7 g/m²h ja tammikuussa 2024 transepidermal water loss (TEWL) oli 8.0 g/m²h. Mittaukset on suoritettu 30 – 60 minuuttia saippuapesun jälkeen, ennen ihonhoitotuotteiden levittämistä.

Tämän perusteella väite siitä, että Saaren Taikan palasaippua vahingoittaisi ihon suojamuuria, on erittäin harhaanjohtava.

Ammatillisen osaamisen puute johtaa väärän tiedon levittämiseen

Vanhentuneet käsitykset ja ammatillisen pätevyyden merkittävät puutteet johtavat harhaanjohtaviin väittämiin. Mistä nämä virheelliset olettamukset sitten kumpuavat?

Vanhakantaisesta uskomuksesta saippuan ainesosiin. On kiistatonta, että esimerkiksi päivittäistavarakaupoista löytyvissä palasaippuoissa on runsaasti iholle välttämättömiä rasvoja peseviä komponentteja, ja monen kokemus rajoittuu vain tällaisiin tuotteisiin.

Tämä yleistys ei kuitenkaan pidä paikkaansa, kun puhutaan esimerkiksi Saaren Taian kuivaa ihoa varten suunnitelluista saippuoista, joiden koostumuksesta vain osa on hellävaraista saippuaa ja osa on ihon omaa luontaista sebumia suojaavia öljyjä ja rasvoja. 

Täten ne, jotka edelleen levittävät näitä vanhentuneita käsityksiä ainoana totuutena, paljastavat syvällisen ammattitaidon puutteensa sekä kyvyttömyytensä ymmärtää toimialan evoluutiota, jääden kauas taakse nykyisen tiedon ja taitojen kehityksestä.

Lue alkuperäinen postaus tässä blogissa: this site

Share:

Follow