Oikeanlainen ihon puhdistus pitää ihosi terveenä, tieteellinen katsaus

Perustavanlaatuinen puhdistusteho ja hellävaraisuus ovat historiallisesti olleet haastavia saavuttaa samanaikaisesti. Tähän Saaren Taika on kehittänyt ratkaisun mullistavalla reseptiikallaan, joka takaa samanaikaisesti tehokkaan puhdistavuuden ja ihon toimintoja ylläpitävän hellävaraisuuden. 

Oikeanlainen ihon puhdistus pitää ihosi terveenä, tieteellinen katsaus

Ihon puhdistus, tieteellinen katsaus

Ihon puhdistaminen on olennainen osa ihonhoitorutiinia, sillä se auttaa poistamaan iholtasi ylimääräiset epäpuhtaudet, kuten lian, bakteerit ja kuolleet ihosolut.

Toisin kuin vaatteiden pesussa, ihon puhdistuksessa on tärkeää valita hellävaraiset menetelmät ja tuotteet, jotta ihosi pysyy terveenä ja hyvinvoivana.

Päivittäin ihollesi kertyy epäpuhtauksia kuten hikeä, talirauhasten erittämää öljymäistä sebumia ja kuolleita ihosoluja. Näiden poistamiseen ei riitä pelkkä vesi, koska sebum on öljypohjainen ja tarttuu tiukasti ihoon.

Tästä syystä puhdistustuotteissa käytetään usein tensidejä, kuten Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine ja Lauryl Glucoside, jotka auttavat hajottamaan ja poistamaan öljyä ja likaa iholtasi tehokkaasti.

Tensidien käyttö on tehokasta, mutta se voi myös ärsyttää ihoa, joten on tärkeää löytää oikea tasapaino puhdistustehon ja ihon hellävaraisuuden välillä.

Tämän tasapainon saavuttamiseksi ihonpuhdistustuotteiden kehittämisessä tutkitaan kahta pääsuuntausta: teknologinen kehitys, joka tähtää sekä tehokkuuteen että hellävaraisuuteen, sekä tuotteen koostumuksen suunnittelu, joka keskittyy kuluttajien aistimuksiin ja miellyttävyyteen käytön aikana.

Palasaippuan teknologinen kehitys


Saaren Taika Teepuusaippua kasvojenpesussa

Saaren Taika on keskittynyt ihon puhdistuksessa teknologiseen tuotekehitykseen. Kasvoille soveltuvissa palasaippuoissa on tarkasti tasapainotettu niiden puhdistavuus ja kosteuttavuus nykyaikaisella innovatiivisella lähestymistavalla.

Tämä tarkoittaa, että saippua pystyy poistamaan ylimääräistä talia iholta, poistamatta liikaa ihon omia hyödyllisiä rasvoja.

Kuluttajana et välttämättä pysty varmistamaan kotona, kuinka paljon sebumia on pesty pois, mutta voit arvioida tuotteen suorituskykyä aistiesi, kuten näön, hajun ja tunteen perusteella. Hyvä ihonpuhdistustuote jättää ihon tuntumaan puhtaalta, kosteutetulta ja raikkaalta.

Tutkimus ja kehitys ihonpuhdistustuotteiden parissa jatkuu, ja molemmat mainitut lähestymistavat ovat keskeisiä kuluttajatuotteiden kehittämisessä. Tässä artikkelissa syvennymme erityisesti siihen, kuinka Saaren Taika palasaippuat on suunniteltu poistamaan ylimääräinen sebum tehokkaasti, samalla kun ne ovat hellävaraisia iholle.

Ihanteellinen ihon puhdistus

Ihon puhdistuksessa käytämme usein tensidejä sisältäviä vesiliuoksia, jotta pystymme tehokkaasti poistamaan iholta sebum-tahrat. Sebum on hyvin vettähylkivä öljy, mikä tarkoittaa, että sillä on alhainen vesiliukoisuus.

Kun tensidin annetaan vaikuttaa vedessä, se adsorboituu sebumin vettähylkivälle pinnalle. Tämä vähentää öljyn ja veden välistä jännitettä, mikä tekee niistä keskenään yhteensopivampia. Tätä ilmiötä kutsutaan korkeaksi pinta-aktiivisuudeksi, mikä on avainasemassa tehokkaassa puhdistuksessa. Kun sebum emulgoituu, se voidaan poistaa vedellä hankaamalla käsillä tai pyyhkeellä.

Samoin kuin sebum, myös ihon uloin kerros eli sarveiskerros on vettähylkivä. Kun tensidivesiliuosta levitetään iholle, tensidit adsorboituvat ja tunkeutuvat ihoon.

Tensidit voivat kuitenkin aiheuttaa ihoärsytystä, josta on tehty monia tutkimuksia. Ärsytyksen seurauksena iho voi muuttua punaiseksi ja kiristäväksi. Tätä tapahtuu monien liian voimakkaiden ihon puhdistustuotteiden kanssa, samoin kuin monien päivittäistavarakaupoista saatavien tavallisten saippuoiden kanssa.

On myös tunnettua, että ihon ja tensidiliuoksen kontakti aiheuttaa sarveiskerroksen turpoamista, mikä puolestaan johtaa ihon välisolulipidien, kuten kosteutta ylläpitävän keramidin, sekä sarveiskerroksen muiden komponenttien, kuten luonnollisen kosteustekijän (NMF), huuhtoutumiseen.

Lisäksi on havaittu, että tämä kontakti muuttaa sarveiskerroksen välisolulipidien rakennetta ja aiheuttaa proteiinien denaturoitumista.

Koska tensidien vaikutus ihoon on usein liian voimakas, olemme kehittäneet kasvojen iholle  Saaren Taika kasvosaippuat, jotta ihon puhdistus on mahdollisimman tehokasta mutta samalla myös hellävaraista. Tämä on keskeinen lähestymistapa ihanteellisen ihon puhdistustuotteen kehittämisessä.

Hellävarainen ihon puhdidtus

Monet usein usein olettavat, että ihonpuhdistustuotteiden ”hellävaraisuus” viittaa tuotteiden matalaan ärsytyspotentiaaliin. Tämä termi kattaa kuitenkin myös kyvyn poistaa likaa ilman, että ihon välttämättömiä aineita häiritään liikaa. Tämä tasapaino puhtaustunteen ja hellävaraisuuden välillä on avainasemassa Saaren Taika kasvosaippuoiden kehityksessä.

Käyttämällä huolellisesti valikoituja hellävaraisia raaka-aineita optimaalisessa suhteessa, Saaren Taika kasvosaippuat tarjoavat tehokkaan puhdistuksen ilman, että sebumin aiheuttama ärsytys tai vaahdon vähäisyys vaikuttaa tuotteen tehokkuuteen ja asiakastyytyväisyyteen.

Lisäksi ”hellävaraisuus” sisältää myös ihon fyysisen käsittelyn, kuten hankaamisen tarpeen minimoinnin. Esimerkiksi Japanissa uskotaan laajalti, että voimakas hankaaminen tekee ihosta karhean ja atooppisen ihottuman tapauksessa se voi jopa pahentaa ihon kuntoa. Siksi on tärkeää, että ihonpuhdistustuotteet tarjoavat riittävän puhdistustehon ilman, että niiden käyttö edellyttää liiallista fyysistä voimaa.

Tuotekehityksessä tulee ottaa huomioon myös eri alueiden ympäristöolosuhteet, kuten paikalliset mieltymykset, veden kovuus ja lämpötila, jotka vaikuttavat tuotteen toimintaan. Ihanteellinen ihonpuhdistustuote yhdistää miellyttävän käyttötunteen ja optimaalisen puhdistustehon, samalla kun se säilyttää ihon luontaiset ominaisuudet.

Perustavanlaatuinen puhdistusteho ja hellävaraisuus ovat historiallisesti olleet haastavia saavuttaa samanaikaisesti. Tähän Saaren Taika on kehittänyt ratkaisun mullistavalla reseptiikallaan, joka takaa samanaikaisesti tehokkaan puhdistavuuden ja ihon toimintoja ylläpitävän hellävaraisuuden. 

Saaren Taika palasaippuan vaikutus ihon suojamuurin kuntoon – 7 vuoden kokemus

Olen itse käyttänyt Saaren Taika palasaippuaa kasvojeni päivittäiseen puhdistukseen jo seitsemän vuoden ajan. Minulla on atooppinen dermatiitti, joka on krooninen ihosairaus, ja lisäksi ihoni on kuiva sekä erittäin herkästi reagoiva.

Olen seurannut ihoni kuntoa tekemällä transepidermaalisen vesihävikin (TEWL) mittauksia. Transepidermaalisen vesihävikin (TEWL) mittaus on yksi tärkeimmistä keinoista arvioida ihon suojamuurin kuntoa ja ehjyyttä. TEWL-mittaus osoittaa, kuinka paljon vettä haihtuu iholta, se on menetelmä ihon suojamuurin toiminnan arvioimiseksi.

Kun ihon suojamuuri on ehjä ja toimii asianmukaisesti, vesihävikki on alhaisempi, mikä osoittaa, että iho pystyy tehokkaasti estämään liiallisen kosteuden menetyksen ja suojautumaan ulkoisilta ärsykkeiltä.

Viimeisimmät mittaukset suoritin marraskuussa 2023 ja tammikuussa 2024. 

Huolimatta seitsemän vuoden säännöllisestä palasaippuan käytöstä, ihoni suojamuuri on säilynyt erinomaisessa kunnossa.

Ihon suojamuuri on erinomaisessa kunossa vaikka on käyttänyt Saaren taika palasaippuaa jo 7 vuotta

Yleisesti transepidermaalinen vesihävikki on noin 7-10 g/m²h ja Pohjoismaissa se on tavallisesti vielä suurempi.

Marraskuun mittauksessani vesihävikki oli 8.7 g/m²h ja tammikuussa 2024 transepidermaalinen vesihävikkini oli pienentynyt 8.0 g/m²h, huolimatta siitä, että helmikuussa koimme poikkeuksellisen kovia pakkasia, jopa yli -20 astetta Etelä-Suomessa, mikä rikkoi monia pakkasennätyksiä!

Mittaukset suoritettiin 30–60 minuuttia saippuapesun jälkeen, ennen muiden ihonhoitotuotteiden käyttöä.

Näiden tulosten perusteella on selvää, että Saaren Taikan palasaippuat tukevat kasvojen ihon suojamuurin eheyttä.

Ihon puhdistuksen evoluutio

Ihon puhdistaminen on muuttunut radikaalisti tuhansien vuosien kuluessa. Aikoinaan ihon puhdistus saattoi tarkoittaa pelkkää kaapimista, mutta nykyään se on muodostunut rentouttavaksi rutiiniksi, joka edistää sekä ihon terveyttä että ulkonäköä. Perinteinen puhdistusaine, saippua, on myös kehittynyt huomattavasti. Nykyiset saippuat sisältävät lukuisia eri versioita ja uusia ainesosia, jotka vastaavat erilaisiin ihonhoitotarpeisiin.

Erityisesti dermatologisten ongelmien, kuten aknen, ruusufinnin, atooppisen dermatiitin, valovanhenemisen ja herkän ihon kohdalla, puhdistustuotteilla on tärkeä rooli ihonhoidossa. Nämä tuotteet tukevat muita hoitokeinoja ja voivat auttaa lievittämään oireita ja parantamaan ihon kuntoa.

Saaren Taika palasaippuoille on suoritettu dermatologiset testit ihotautilääkärien valvonnassa ja niiden teho esimerkiksi aknen- ja ruusufinnin hoidossa on kliinisesti todistettu. 

Esteettisen dermatologian saralla puhdistus on saanut uuden merkityksen. Puhdistusrituaalit ja monipuoliset puhdistustuotteet ovat tärkeitä valmistautumisessa esteettisiin toimenpiteisiin, sillä puhtaalla ja hyvin hoidetulla iholla toimenpiteet onnistuvat parhaiten ja lopputulos on kauneimmillaan.

Saippuan historia

Puhdistamisen idea ulottuu ihmiskunnan alkuaikoihin, ja rituaali on aikojen saatossa muuttunut monin tavoin.

Babylonialaisten nuolenpääkirjoitusta kivitaulussaolenpääkirjoitus

Varhaisimmissa ajoissa puhdistus suoritettiin kaapimalla ihoa luun tai kiven palalla. Myöhemmät sivilisaatiot käyttivät kasviperäisiä materiaaleja yhdessä veden kanssa puhdistukseen.

Monet eri sivilisaatiot ovat omalta osaltaan edistäneet saippuan keksimistä. Saippuanvalmistusprosessista ensimmäiset maininnat löytyvät sumerilaisista savitauluista noin vuodelta 2000 eaa.

Saippuan historia, kasa saippuoita

Foinikialaiset käyttivät puun tuhkaa ja eläinrasvaa saippuan valmistukseen jo 600-luvulla eaa. Roomalaisen legendan mukaan saippua löydettiin läheltä Mount Sapon vuorta, joka oli eläinuhrausten polttouhripaikka Rooman ulkopuolella. Saippuan merkitys puhdistusaineena tunnustettiin vasta ensimmäisen vuosisadan jälkeen.

Tämä kertoo meille, kuinka syvälle juurtunut ja olennainen osa puhdistaminen on ollut ihmiskunnan historiaa. Se on kehittynyt primitiivisistä menetelmistä monipuolisiin ja tehokkaisiin tapoihin, jotka parantavat paitsi hygieniaa, myös yleistä hyvinvointia.

Miksi tarvitsemme puhdistusaineita?

Monet ympäristön epäpuhtaudet ja kosmeettiset tuotteet eivät liukene veteen, joten pelkkä veden käyttö ihon pesuun ei riitä niiden poistamiseen. Tarvitaan aineita, jotka emulgoivat nämä rasvaliukoiset epäpuhtaudet hienommiksi partikkeleiksi ja muuttavat ne vesiliukoisiksi.

Tässä kohtaa puhdistusaineet astuvat kuvaan. Ihon puhdistusaineet ovat pinta-aktiivisia aineita (kuten emulgointiaineita, pesuaineita, tensidejä ja saippuoita), jotka alentavat ihon pinnan jännitystä ja poistavat lian, talin, kosmetiikkatuotteiden öljyt, mikro-organismit, kuten bakteerit ja virukset sekä kuolleet ihosolut emulgoidussa muodossa.

Ihanteellisen puhdistusaineen tulisi tehdä kaikki tämä vahingoittamatta tai ärsyttämättä ihoa, päinvastoin, sen tulisi auttaa ylläpitämään ihon kosteutta, kuten Saaren Taika kasvosaippuat tekevät.

Nykyajan puhdistusaineiden kehitys

Perinteinen saippua on anioninen tensidi ja se on ollut keskeisessä asemassa henkilökohtaisen puhdistuksen markkinoilla. Perinteinen saippua voi kuitenkin aiheuttaa ihon kuivumista ja ärsytystä.

Perinteisen saippuan haitalliset vaikutukset:

  • Pesun jälkeinen kiristävä tunne: Tunne kiristyvästä ihosta havaitaan 5–10 minuuttia saippuapesun jälkeen. Ihon pinnalta tapahtuva veden nopea haihtuminen aiheuttaa tämän kiristyksen.
  • Ihon kuivuminen, hilseily ja karheus: Rasvaliukoiset liuottimet, kuten asetoni, alkoholit ja jopa ei-ioniset tensidit, voivat kuivattaa ihoa. Kylmä sää ja alhainen kosteus voivat pahentaa näitä vaikutuksia.
  • Ihon ärsytys: Ärsytys ihon punoituksen ja kutinan kanssa saattaa ilmetä voimakkaan saippuan käytön jälkeen pääasiassa ihon suojamuurin vaurioitumisen vuoksi.
  • Allerginen kosketusihottuma: Joissakin saippuoissa esiintyvät hajusteet, säilöntäaineet tai väriaineet voivat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa.

Kuivuuden ja ärsytyksen aiheuttavat tekijät puhdistusaineissa:

  • Tensidien tyyppi: Tensidit sitoutuvat keratiiniin aiheuttaen proteiiniden denaturoitumisen ja siten vahingoittaen keratinosyyttien solukalvoa. Anioniset tensidit ovat yleensä ärsyttävimpiä, mutta niiden yhdistelmä kationisten akrylaattipolymeerien tai ei-ionisten tensidien kanssa sekä kosteuttavien aineiden, kuten propyleeniglykolin, kanssa voi muuttaa niiden ärsytyspotentiaalia.
  • Puhdistusaineen jäämät tai huuhdeltavuus: Puhdistusaineen ärsyttävyys voi kasvaa, mitä kauemmin se jää iholle. Eri tuotteiden jäämät iholla vaihtelevat, ja nämä jäämät korreloivat ärsytyreaktioiden kanssa.

Saaren Taika palasaippuoiden koostumus

Saaren Taika palasaippuat ovat luonnonmukaisia ja vegaanisia vaihtoehtoja, jotka eivät kuivata ihoasi, vaan hoitavat sitä.

Nämä palasaippuat on suunniteltu sisältämään runsaasti kosteustasapainoa ylläpitäviä ja ihoa hoitavia öljyjä, jotka ovat täynnä ravintoaineita.

Lähes kaikki Saaren Taika palasaippuat soveltuvat myös kasvojen puhdistukseen. Tuotteiden kehityksessä on erityisesti huomioitu kuivan ihon tarpeet ja kasvojen puhdistus, sillä tuotteiden kehittäjällä on itsellään atooppinen, kuiva ja herkästi reagoiva iho.

Kasvojen puhdistukseen tarkoitetuissa palasaippuoissa on huolellisesti tasapainotettu puhdistusvaikutus ja kosteuttavuus. Tämä varmistaa, että saippua poistaa ylimääräisen talin iholta samalla säilyttäen ihon omat hyödylliset rasvat.

Ihonhoitotuotteiden vaikutus ihon mikrobiomiin

Keskustelua on käyty erilaisten puhdistustuotteiden vaikutuksesta ihon mikrobiomiin ja vaikka tieteellistä tutkimusdataa on vasta vähän, on jo nyt saatu vakuuttavia tuloksia säännöllisen ihonhoitorutiinin positiivisista vaikutuksista ihon mikrobiomiin ja siten ihon terveyteen. 

Ihonhoitotuotteiden päivittäisellä käytöllä on havaittu olevan vaikutusta ihon mikrobioomiin

Eräässä tutkimuksessa selvitettiin, miten ihonhoitotuote vaikuttaa kasvojen ihon bakteeriyhteisön rakenteeseen ja ihon biofyysiseen kuntoon. Tutkimukseen osallistui 25 naista, jotka käyttivät samaa ihonhoitotuotetta neljän viikon ajan. Tänä aikana seurattiin heidän ihonsa kosteustasoa, tekstuuria, talipitoisuutta ja pH-arvoa. Lisäksi poskilta otettiin näytteitä mikrobiston analysointia varten.

Neljän viikon aikana kasvojen ihon bakteerien monimuotoisuus lisääntyi ja mikrobien yhteisörakenne muuttui. Erityisesti Cutibacteriumin ja Staphylococcuksen osuus iholla kasvoi. Lisäksi havaittiin merkittäviä muutoksia ihon mikrobiverkoston tiettyjen bakteerimoduulien toiminnassa. Myös ihon kosteustaso ja tekstuuri paranivat tutkimusjakson aikana.

Tutkimus osoittaa, että säännöllinen ihonhoitorutiini vaikuttaa merkittävästi kasvojen ihon mikrobistoon ja sen biofyysisiin ominaisuuksiin. Nämä tulokset vahvistavat oikeanlaisen ihonhoitorutiinin tärkeyden ihon terveyden ja sen toimintojen ylläpitämiseksi.

Tässä artikkelissa on käytetty lähteinä:

Kirjaa; Handbook of Cosmetic Science and Technology (fifth edition)
Frank Dreher, Elsa Jungman, Kazutami Sakamoto, Howard I. Maibach

Ihonhoitotuotteen vaikutus kasvojen ihon mikrobirakenteeseen ja biofyysisiin parametreihin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8494714/

Puhdistusaineet ja niiden rooli erilaisissa ihohäiriöissä: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3088928/

Lue alkuperäinen postaus tässä blogissa: this site

Share:

Follow