Mitä ovat vapaat radikaalit ja miten ne vaikuttaa ihoon?

Ihoosi vaikuttaessaan vapaat radikaalit voivat nopeuttaa ikääntymisen merkkejä, kuten ryppyjen muodostumista, ihon kimmoisuuden menetystä ja pigmenttimuutoksia. Voit ehkäistä oksidatiivistä stressiä ihollasi käyttämällä tuotteota jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja. Nämä neutraloivat vapaita radikaaleja ja suojaavat ihoasi niiden aiheuttamilta vaurioilta.

Jokainen on kuullut termin vapaa radikaali, joka liittyy ihonhoitoon, mutta mikä on vapaa radikaali ja miksi sinun kannattaa estää niiden toiminta ihollasi?

Mitä ovat vapaat radikaalit?

Vapaat radikaalit ovat normaali osa kehosi aineenvaihduntaa, mutta voivat aiheuttaa vahinkoa, kun niiden määrä ylittää kehon kyvyn neutraloida ja poistaa ne. Vapaat radikaalit voivat vahingoittaa solujasi, proteiineja ja DNA:ta, ja ne ovat yksi ikääntymisen ja erilaisten sairauksien, kuten sydänsairauksien ja syövän, taustalla olevia tekijöitä.

Vapaa radikaali selitettynä

Vapaa radikaali on pieni hiukkanen, joka tarvitsee lisää elektroneja, mikä tekee siitä epävakaan ja reaktiivisen. Tämä epävakaus voi aiheuttaa vaurioita soluissa, kun vapaa radikaali reagoi muiden hiukkasten kanssa.

Vapaa radikaali tarvitsee lisää elektroneja, koska se pyrkii saavuttamaan stabiilin tilan. Atomin tai molekyylin stabiilisuus määräytyy sen elektronien määrän ja järjestelyn perusteella.

vapaa radikaali

Yleensä atomit ja molekyylit pyrkivät saavuttamaan täyden uloimman elektronikuoren, mikä tekee niistä kemiallisesti stabiileja. Tämä stabiili tila saavutetaan usein ns. oktettilailla, jossa atomilla on kahdeksan elektronia uloimmalla kuorellaan.

Vapaa radikaali on molekyyli tai atomi, jolla on yksi tai useampi ulkoinen elektroni, joka ei ole parillinen. Tämä yksinäinen elektroni tekee siitä erittäin reaktiivisen, sillä se pyrkii löytämään toisen elektronin täydentääkseen parin ja saavuttamaan kemiallisen stabiilisuuden.

Tästä syystä vapaa radikaali ”tarvitsee” lisää elektroneja; se pyrkii reagoimaan muiden atomien tai molekyylien kanssa ”varastamaan” elektronin tai luovuttamaan oman yksinäisen elektroninsa, jotta se voisi muodostaa stabiilin elektroniparin.

Tämä reaktiivisuus aiheuttaa ketjureaktion, jossa uusia vapaita radikaaleja syntyy, kun ne reagoivat muiden yhdisteiden kanssa, mikä johtaa solujen vahingoittumiseen ja erilaisiin sairauksiin sekä ikääntymisen merkkeihin.

Tämä käynnistää iholla ketjureaktion, joka aiheuttaa muun muassa ihon ikääntymisen merkkejä, eli toisin sanoen ihosi altistuu oksidatiiviselle stressille.

Oksidatiivinen stressi

Oksidatiivinen stressi liittyy suoraan vapaisiin radikaaleihin. Se syntyy, kun vapaiden radikaalien tuotanto kehossa ylittää kehon kyvyn neutraloida ne antioksidanttien avulla.

Tämä prosessi voi vahingoittaa solujasi, DNA:tasi, proteiineja ja solujen kalvoja, mikä voi johtaa soluvaurioihin ja -kuolemaan.

Oksidatiivinen stressi

Kun vapaiden radikaalien tuotanto ja antioksidanttien suojamekanismit ovat tasapainossa, kehosi pystyy torjumaan oksidatiivisen stressin vaikutuksia.

Kuitenkin liiallinen vapaiden radikaalien määrä tai antioksidanttien puute voi johtaa oksidatiivisen stressin tilaan.

Oksidatiivinen stressi on yhdistetty moniin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään, neurodegeneratiivisiin sairauksiin kuten Alzheimerin tautiin, ja se on merkittävä tekijä solujen ikääntymisessä.

Antioksidantit, kuten C- ja E-vitamiinit sekä flavonoidit, voivat neutraloida vapaita radikaaleja luovuttamalla elektronin ilman, että ne itse muuttuvat epästabiileiksi vapaa radikaaleiksi.

Tämä auttaa vähentämään oksidatiivista stressiä ja suojaa solujasi vaurioilta. 

Vapaat radikaalit ja iho

Ihoosi vaikuttaessaan vapaat radikaalit voivat nopeuttaa ikääntymisen merkkejä, kuten ryppyjen muodostumista, ihon kimmoisuuden menetystä ja pigmenttimuutoksia.

Ne voivat myös heikentää ihosi kykyä korjata vahinkoa ja vastustaa infektioita. Vapaat radikaalit syntyvät ihollasi useista lähteistä, kuten UV-säteilystä, saasteista, tupakansavusta ja tietyistä kemikaaleista.

Ihosi suojelemiseksi vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta on tärkeää käyttää aurinkosuojaa UV-säteilyä vastaan, välttää tupakointia ja altistumista haitallisille kemikaaleille ja saasteille sekä sisällyttää ihonhoitorutiiniin antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiinia, jotka auttavat neutraloimaan vapaita radikaaleja.

Antioksidantit estävät oksidatiivista stressiä

Voit ehkäistä oksidatiivistä stressiä ihollasi käyttämällä tuotteota jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja. Nämä neutraloivat vapaita radikaaleja ja suojaavat ihoasi niiden aiheuttamilta vaurioilta.

 • Käytä tuotteita, jotka sisältävät antioksidantteja:
  • C-vitamiini: Tehokas antioksidantti, joka auttaa vähentämään UV-säteilyn aiheuttamia vaurioita, kirkastaa ihoa ja edistää kollageenin tuotantoa.  → TUOTTEET JOISSA C-VITAMIINIA
  • E-vitamiini: Suojaa solukalvoja vapaiden radikaalien vaurioilta ja vahvistaa ihon luonnollista suojakerrosta. → TUOTTEET JOISSA E-VITAMIINIA
  • Retinoli (A-vitamiini): Auttaa uudistamaan ihoa, vähentämään ryppyjä ja lisäämään kollageenin tuotantoa. Sillä on myös antioksidanttisia ominaisuuksia. → TUOTTEET JOISSA RETINOLIA
  • Vihreän teen uutteet: Sisältävät polyfenoleja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja ja auttavat rauhoittamaan tulehdusta sekä suojaamaan ihoa. → TUOTTEET JOISSA VIHREÄÄ TEETÄ
 • Käytä aurinkosuojaa päivittäin:
  • UV-säteily on merkittävä vapaiden radikaalien lähde iholle. Päivittäinen aurinkosuojan käyttö, jossa on korkea suojakerroin (SPF), auttaa ehkäisemään UV-säteilyn aiheuttamaa oksidatiivista stressiä. → TUOTTEET JOISSA AURINKOSUOJA
 • Valitse tuotteita ihotyypillesi sopivasti:
  • Varmista, että käyttämäsi ihonhoitotuotteet sopivat ihotyypillesi, olipa kyseessä sitten kuiva, rasvainen, yhdistelmä tai herkkä iho. Oikeanlaiset tuotteet auttavat ylläpitämään ihon terveyttä ja suojatoimintoja. → TEE ILMAINEN IHOANALYYSI
 • Tasapainoinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat:
  • Vaikka tämä ei suoranaisesti liity ihonhoitotuotteisiin, terveellisen ruokavalion noudattaminen ja riittävä antioksidanttien saanti ruoasta tukevat ihon terveyttä sisältä päin. Lisäksi riittävä uni, stressinhallinta ja tupakoinnin välttäminen auttavat vähentämään oksidatiivista stressiä.

Valitsemalla ihonhoitotuotteita, jotka sisältävät tehokkaita antioksidantteja, ja noudattamalla terveellisiä elämäntapoja, voit auttaa suojaamaan ihoasi oksidatiiviselta stressiltä ja edistämään sen terveyttä ja nuorekkuutta.

Oksidatiivinen stressi syyt

Oksidatiivinen stressi johtuu epätasapainosta kehon vapaiden radikaalien tuotannon ja antioksidanttien kyvyn välillä neutraloida nämä reaktiiviset molekyylit. Useita tekijöitä voi edistää tämän epätasapainon syntymistä, ja ne voidaan jakaa sisäisiin ja ulkoisiin syihin:

Sisäiset syyt:

 • Aineenvaihdunnan prosessit: Kehon normaalit aineenvaihdunnalliset reaktiot, kuten soluhengitys, tuottavat vapaita radikaaleja sivutuotteina.
 • Tulehdusreaktiot: Tulehdusprosessit voivat lisätä vapaiden radikaalien tuotantoa, kun immuunijärjestelmä taistelee infektioita ja vammoja vastaan.
 • Ikääntyminen: Ikääntyessä kehon kyky tuottaa antioksidantteja ja korjata vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita heikkenee.

Ulkoiset syyt:

 • UV-säteily ja ympäristömyrkyt: Auringon UV-säteily, ilmansaasteet, tupakansavu ja kemikaalit voivat lisätä vapaiden radikaalien tuotantoa ihossa ja kehossa.
 • Ruokavalio: Epäterveellinen ruokavalio, joka sisältää paljon prosessoituja ruokia, transrasvoja ja sokeria, voi edistää oksidatiivista stressiä.
 • Liiallinen fyysinen rasitus: Vaikka liikunta on terveydelle hyödyllistä, erittäin intensiivinen ja pitkäkestoinen fyysinen rasitus voi lisätä vapaiden radikaalien tuotantoa.
 • Tupakointi ja alkoholi: Tupakointi ja liiallinen alkoholin käyttö ovat tunnettuja vapaiden radikaalien tuotannon lisääjiä kehossa.
 • Tietyt lääkkeet ja säteily: Jotkut lääkkeet ja säteilyhoito voivat edistää vapaiden radikaalien muodostumista.

Nämä tekijät voivat yhdessä tai erikseen häiritä kehon normaalia tasapainoa vapaiden radikaalien ja antioksidanttien välillä, mikä johtaa oksidatiiviseen stressiin. Pitkäaikainen oksidatiivinen stressi on yhdistetty useiden kroonisten sairauksien kehittymiseen ja ikääntymisen nopeutumiseen.

Lue alkuperäinen postaus tässä blogissa: this site

Share:

Follow