Aknearpien ja aknejälkien hoito

Aknearpia voidaan hoitaa kotona ja useat tutkimukset ovat osoittaneet esimerkiksi retinolin, AHA-happojen ja PHA-happojen tehokkuuden aknearpien ja maksaläiskien hoidossa. Siksi ne ovatkin erittäin suosittuja juuri aknearpien vähentämisessä ja ihon tekstuurin parantamisessa. Aknejälkien ja aknearpien hoitoon on tarjolla monia vaihtoehtoja, kuten AHA-hapot ja PHA-hapot. Lisäksi salisyylihappo, niasiiniamidi, retinoidit ja C-vitamiini auttavat aknearpien näkyvyyttä. Myös luonnolliset raaka-aineet, kuten aloe vera ja ruusunmarjaöljy, edistävät ihosi paranemista ja pigmenttimuutosten haalistumista.

Aknearpien ja aknejälkien hoito

Aknearvet ja aknejäljet ovat yleisiä ongelmia, joita monet kohtaavat aknen jälkeen. Vaikka nämä termit saatetaan usein sekoittaa keskenään, on tärkeää ymmärtää niiden väliset merkittävät erot.

Mitä ovat aknejäljet?


Aknejäljet pois

Aknejäljet, eli tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio (postinflammatory hyperpigmentation), on ihon värimuutos, joka jää aknehaavojen parannuttua. Aknejäljet ovat litteitä ja usein punaisia tai ruskeita, johtuen melaniinituotannon lisääntymisestä ihossa.

Tutkimukset osoittavat, että aknejälkien esiintyvyys vaihtelee ihmisestä riippuen, mutta ne voivat vaikuttaa merkittävästi ihon ulkonäköön ja elämänlaatuun.

Nämä jäljet haalistuvat yleensä ajan myötä ihon uusiutuessa, eivätkä ne aiheuta pysyviä muutoksia ihon tekstuurissa.

Mitä ovat aknearvet?

Toisin kuin aknejäljet, aknearvet ovat pysyviä muutoksia ihon tekstuurissa ja ulkonäössä.

Ne voivat olla erilaisia, kuten:

  • Jääpiikkiarpia, pieniä syviä reikiä ihosi pinalla, jotka näyttävät kuin ihoa olisi lävistetty terävällä piikillä. 
  • Rullaavia arpia, jotka aiheutuvat arpikudoksen muodostumisesta ihon alle, mikä antaa ihon pinnalle aaltoilevan ja epätasaisen ulkonäön.
  • Keloidiarpia voi muodostua, kun arpi jatkaa kasvamistaan ja muuttuu alkuperäistä haavaa suuremmaksi. Se voi tapahtua, jos ihossasi on liikaa kollageeni-nimistä ainetta. Se voi tapahtua minkä tahansa tyyppisen vamman tai ihovaurion, kuten leikkauksen, palovamman, aknen tai kehon lävistyksen jälkeen.
  • Boxcar-arpia, jotka liittyvät kystiseen akneen tai nodulaariseen akneen, jossa ihon alle muodostuu kovia ja kivuliaita kystia. Kun tämäntyyppinen akne paranee, ihollasi on vaikeampi korvata menetettyä kollageenia. Kollageeni on se, mikä saa ihosi näyttämään ”täyteläiseltä”, joten sen menetys johtaa iholla näkyviin syviin kuoppiin.
  • Hypertrofisia arpia, jotka näkyvät selvemmin, nousevat esiin ihosi pinnasta ja ovat sävyltään punertavia.
  • Rokonarpia, jotka ovat, kuten jääpiikkiarvet, mutta laajempia ja johtuvat usein tulehduksellisen aknen esiintymisestä.

Näitä arpityyppejä voidaan hoitaa kotona ja useat tutkimukset ovatkin osoittaneet, että esimerkiksi retinoidit ovat tehokkaita aknearpien vähentämisessä ja ihon tekstuurin parantamisessa.

AHA-hapot ja PHA-hapot aknearpien ja maksaläiskien hoidossa

AHA-hapot (alfa-hydroksihapot) ja PHA-hapot (polyhydroksihapot) ovat kemiallisia kuorinta-aineita, joita käytetään usein ihonhoidossa. Ne toimivat kuorimalla kuolleita ihosoluja ja edistämällä uuden ihon kasvua.

AHA-hapot, kuten glykolihappo ja maitohappo, tunnetaan tehokkaista kuorintaominaisuuksistaan, kun taas PHA-hapot, kuten glukonolaktoni ja laktobionihappo, ovat hellävaraisempia ja sopivat herkemmälle iholle.

Tutkimukset ovat osoittaneet AHA-happojen ja PHA-happojen tehokkuuden aknearpien ja maksaläiskien hoidossa. Esimerkiksi Journal of the American Academy of Dermatology -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että glykolihappo kuorinta auttoi parantamaan aknearpien ulkonäköä ja vähentämään maksaläiskien näkyvyyttä.

Aknearpien hoito

Aknejälkien ja aknearpien hoitoon on tarjolla monia vaihtoehtoja, kuten AHA-hapot ja PHA-hapot. Lisäksi salisyylihappo, niasiiniamidi, retinoidit ja C-vitamiini auttavat vähentämään niiden näkyvyyttä.

Luonnolliset raaka-aineet, kuten aloe vera ja ruusunmarjaöljy, edistävät myös ihosi paranemista ja pigmenttimuutosten haalistumista.

Legendaarinen Saaren Taika Teepuusaippua on ollut monelle asiakkaallemme avuksi aknearpien päivittäisessä hoitamisessa.

”Hei, ennen teidän Teepuusaippuan ostoa kärsin vuosia pahasta aknesta, lääkekuurit auttoivat vain hetkellisesti ja sivuoireet näistä olivat kamalia. Finnit olivat kipeitä ja itsetuntoni kärsi näistä suuresti. Huomasin saippuan vaikutuksen ihooni jo hyvin nopeasti, nyt ihoni voi hyvin ja arvetkin vanhoista finneistä ovat alkaneet kaikota. Aivan paras tuote, suosittelen ehdottomasti❤

Aknearvista eroon näiden avulla

Nainen pitää Aloe Retinoliseerumia kädessään lähellä kasvoja

Sisällytä ihonhoitorutiiniisi tuotteita jotka sisältävät jotakin seuraavista:

Ennaltaehkäise aknearvet

Ennaltaehkäisy on tärkeä osa aknejälkien ja aknearpien hallintaa. Vältä finnien puristelua ja pidä huolta terveellisistä elämäntavoista, kuten tasapainoisesta ruokavaliosta ja riittävästä unesta.

Säännöllinen ihonhoito ja aurinkosuojan käyttö auttaa ehkäisemään uusien aknejälkien ja aknearpien muodostumista.

Kokeile ainakin näitä tuotteita aknearpien ennaltaehkäisyyn:

Älä anna aknearpien vaikuttaa elämänlaatuusi!

Aknejäljet ja aknearvet voivat olla hankalia ongelmia, mutta asianmukaisella hoidolla ja ennaltaehkäisyllä voit vähentää niiden näkyvyyttä.

Ymmärtämällä näiden kahden tilan erot ja valitsemalla itsellesi parhaiten sopivat hoitomenetelmät voit saavuttaa tasaisemman ja terveemmän ihon. Muista kuitenkin, että ihon paranemisprosessi voi vaihdella yksilöittäin, joten ole kärsivällinen ja jatka hoitorutiiniasi säännöllisesti!

Aknearvet voide

Aknearpien hoitoon on olemassa useita sopivia voiteita ja seerumeita, kuten:

Ja monia muita!

Lähteet: 1, 2, 3, Kwon, H. et al. ”Clinical and histological effect of a low glycolic acid moisturizer formula in the treatment of facial photoaging.” Dermatologic Surgery. 1998.

Lue alkuperäinen postaus tässä blogissa: this site

Share:

Follow